foto de: Monica Murgu

Banca Națională a României

STIL ARHITECTURAL:eclectic

PERIOADA:1884-1890/ 1933

GRAD DE PROTECTIE:monument clasă B

ARHITECT:Albert Galleron, Cassien Bernard /Grigore Cerchez, Constantin Baicoianu, corpul vechi; Radu Dudescu – corpul nou

ADRESA:str. Lipscani nr. 25

Cele două corpuri ale Băncii Naționale a României sunt cu siguranță două repere fundamentale ale arhitecturii Bucureștilor. Clădirea din Str. Lipscani, recent restaurată, a fost construită la finele secolului XIX, între anii 1884- 1891, fiind de fapt prima clădire publică importantă din oraș. Corpul vechi al Băncii vorbește despre o perioadă  în care au pătruns influențe considerabile din spațiul francez, de accea și arhitectura foarte atent brodată, minuțioasă, sculpturală.

Imaginea elegantă de palat urban a declanșat în epocă o suită de inițiative în domeniul lucrărilor publice, întreg contextul urban fiind transformat, au fost regularizate și redenumite străzile din jur și s-a început construcția altor monumente cum ar fi Palatul CEC, la care au lucrat aceeași sculptori care au lucrat și la Palatul BNR.

Clădirea din str. Doamnei vine cu o cu totul altă poziție în oraș, e cumva mai monumentală și mai impunătoare. Am putea spune că își propune să ilustreze un alt tip de putere dacă ne legăm de contextul epocii, și apelează la altfel de expresie generală, coloane înalte, repetitive și o imagine foarte masivă.

Ansamblul clădirilor reprezintă unul dintre cele mai reușite exemple de restaurare din București.

Comenteaza

Mai vezi si:

Aurel Vlaicu, nr. 102

STIL ARHITECTURAL:neoromânesc

PERIOADA:începutul secolului XX

GRAD DE PROTECTIE:zonă protejată

ARHITECT:necunoscut

ADRESA:str. Aurel Vlaicu, nr 102

Leonida, nr. 3

STIL ARHITECTURAL:neoromânesc

PERIOADA:începutul secolului XX

GRAD DE PROTECTIE:fără grad de protecțe

ARHITECT:necunoscut

ADRESA:str. Leonida, nr.3