foto de: Oana Popovici, arhiva personală a proprietarilor

Casa cu Magnolii

STIL ARHITECTURAL:neoromânesc

PERIOADA:interbelică, 1935

GRAD DE PROTECTIE:fără grad de protecție

ARHITECT:necunoscut

ADRESA:Ion Pușcariu, nr. 6, Bucureşti

Tags:

Text şi documentaţie realizate de Diana Guţu

Construită în stil neoromânesc, locuința de față şi-a început istoria în prima jumătate a secolului XX. Conform vecinilor, imobilul a fost construit de o familie de evrei, în anul 1935. Primul act de vânzare-cumpărare datează din 1944, cumpărătorul fiind familia Ozun. Lor le urmează alţi doi proprietari succesivi, între care cei actuali, familia Petrişor, care au cumpărat locuinţa în anul 2003.

Casa nu a suferit transformări majore de-a lungul timpului, iar anul 2010 o găseşte în stare foarte bună. Construcţia iniţială avea patru încăperi dispuse la parter: camera de oaspeţi, camera de zi, bucătăria, o încăpere mică pentru servitori şi o baie. Scara interioară făcea legătura între pivniţă, parter şi pod – unde se afla o altă încăpere pentru servitori. Un detaliu atipic pentru acest gen de arhitectură este atriumul.

Starea actuală se datorează unor lucrări de renovare derulate în perioada 2004-2010. Proprietarii au decis să reamenajeze locuinţa în sensul păstrării identității arhitecturale originale, recompartimentările interiorului fiind datorate adaptării spațiului la necesitățile locuirii contemporane.

Parterul a fost reorganizat pentru a găzdui zona de zi, în timp ce spaţiul de noapte a fost amenajat la mansardă. A fost extinsă bucătăria prin încorporarea băii, iar noul grup sanitar a fost amenajat în fosta cameră a servitorilor. De altfel, ambele încăperi ale servitorilor, dispuse etajat, în latura stângă a casei, au fost transformate în băi.

Cele mai importante schimbări le-a suferit podul, convertit în mansardă, fără a se recurge la supraînălţare. În urma compartimentării, aici s-au creat trei dormitoare.

Cele două lucarne au fost păstrate, însă au fost modificate, cu scopul iluminării mai eficiente a spațiului interior.

Finisajul interior s-a realizat după ce, în prealabil, pe perete s-a aplicat o plasă de consolidare. S-au înlocuit uşile, ferestrele ��i parchetul. Pentru executarea elementelor de tâmplărie, proprietarii au apelat la o echipă de meşteri covăsneni, care au schimbat vechile ferestre duble cu unele tip termopan montate în lemn.

Lucrările de la partea exterioară a casei au implicat cea mai mare parte din bugetul  total, în ciuda faptului că nu au fost realizate modificări majore faţă de construcţia iniţială. S-a renovat faţada, s-a înlocuit acoperişul, s-a recurs la o uşoară supraînălţare pe latura stângă a clădirii şi s-a amplasat un gard ornamental.

Pentru fațade,  s-a folosit o vopsea specială, într-o culoare discretă pentru a evidenţia ornamentele, care au fost renovate prin intervenţia unui pictor. Pentru a păstra intacte detaliile, proprietarii au decis să nu aplice polistiren pe faţadă.

Considerând că acoperişul unei case are un rol foarte important în personalizarea ei, proprietarii au rămas fideli deciziei de a folosi materiale tradiţionale de calitate la renovarea acestuia. Astfel, vechea învelitoare a fost înlocuită integral cu ţiglă solzi, comandată special la Sibiu.

Soclul casei a fost refăcut conform celui iniţial, fiind de menţionat faptul că locuinţa este construită cu parter înalt din cauza umezelii prezente în zonă.

Singura intervenţie majoră s-a produs în extremitatea stângă a clădirii, unde, din dorinţa de a marca intrarea laterală, fostă a servitorilor, noii proprietari au amplasat o marchiză lucrată la comandă, replică a celei de la Capşa.

Pentru realizarea proiectului, proprietarii au fost consiliaţi de arhitectul Paul Chiriacescu, cel care s-a ocupat şi de obţinerea autorizaţiilor de construcţie, demers ce a durat 4-5 luni, în condițiile în care clădirea în cauză nu este de patrimoniu.

Întreaga investiție s-a ridicat la suma de 50000 euro.


Comments are closed.

Mai vezi si:

Muzeu Zambaccian, nr.13

STIL ARHITECTURAL:modern

PERIOADA:interbelică

GRAD DE PROTECTIE:zonă protejată

ARHITECT:Tiberiu Niga

ADRESA:str. Muzeu Zambaccian, nr.13

Bitolia, nr. 28

STIL ARHITECTURAL:neoromânesc

PERIOADA:începutul secolului XX

GRAD DE PROTECTIE:fără grad de protecție

ARHITECT:necunoscut

ADRESA:Intr. Bitolia, nr. 28