foto de: Silviu Vultureanu, Loredana Bruma

Casa Panaitescu

STIL ARHITECTURAL:eclectic

PERIOADA:sfârșitul secolului XIX

GRAD DE PROTECTIE:monument de clasă B

ARHITECT:necunoscut

ADRESA:Logofăt Luca Stroici, nr. 18, Bucureşti

Tags: , , ,

Text şi documentaţie realizate de Diana Guţu

Clădirile de pe strada Logofăt Luca Stroici, numerele 18 şi 20 sunt construite în oglindă – fiind cunoscute drept “casele surori”, având faţadele de la stradă aproape identice. Construcţiile au fost ridicate undeva înainte de anul 1900, pe atunci făcând parte din mahalaua (cartierul) Popa Rusu.

Clădirea de la numărul 20, denumită Casa Lorentz, figureaza ��n monografia Bucureştiului, realizată în 1906 de Frederic Dame, ca fiind un reper al capitalei. Numele ei provine de la unul dintre primii proprietari, fizicianul Hendrich M. Lorentz.

Istoria celeilalte locuinţei, de la num��rul 18, este legată de descendenţii fostului primar al capitalei, Emanuel Pache-Protopopescu, a cărui strănepoată s-a născut şi a locuit aici. Primul proprietar cunoscut a fost evreul Isidor Finkelstein, de la care locuinţa a trecut, în anul 1906, în proprietatea avocatului Constantin Panaitescu.

Casa a fost naţionalizată în 1950, din proprietatea Mariei Margareta Iuca, fiica lui Constantin Panaitescu, iar până în 1997, când este retrocedată moştenitorilor doamnei Iuca, găzduieşte mai mulţi chiriaşi, lucru care o aduce într-o stare pronunţată de degradare.

Cele două clădiri surori îmbină într-o manieră unică elemente specifice arhitecturii eclectice caracteristice sfârşitului de secol XIX în Bucureşti.  Cu eleganţa tipică locuinţelor familiilor din înalta societate bucureşteană, clădirea şi-a păstrat arhitectura originară. Se distinge prin bogate decoraţiuni exterioare, prin intrarea impozantă cu uşi de lemn masiv decorate și prin camerele de la parter înalte, odinioară ornate cu stucaturi discrete (care nu s-au păstrat în urma reabilit��������������������������������rii).

În ceea ce privește ornamentele de pe faţadă, putem observa că, în timp ce Casa Lorentz are ferestrele laterale formate din două părţi separate prin zidărie, străjuite de câte un basorelief înfăţişând un înger cu aripile întinse, la Casa Panaitescu deschiderile ferestrelor sunt dintr-o singură bucată. Deasupra geamurilor mari de pe mijlocul faţadelor stradale, ambele case au acelaşi ornament – un cap de leu.

Construcţia se desfăşoară pe trei niveluri: subsol, parter şi etaj. Încă de pe vremea avocatului Panaitescu, locuinţa a fost extinsă cu un etaj pe latura din spate a curţii, care nu este vizibilă de la stradă. La subsol, pivniţele cu bolţi asemănătoare celor de la Galeriile Catacomba sunt construite folosindu-se cărămida aparentă. În urma reabilitării, spaţiul a trebuit reconfigurat pentru a face loc cât mai multor zone de expoziţie. Astfel, parterul serveşte aproape în întregime expunerii lucrărilor de artă, în timp ce camerele de la etaj sunt utilizate ca birouri.

Casa se bucură de o gr������������dină cochetă  de mici dimensiuni, situată în partea din spate a parcelei, care ar putea fi folosită  drept loc de desfăşurare a unor evenimente culturale restrânse.


Comments are closed.

Mai vezi si:

Schitu Darvari, nr. 16

STIL ARHITECTURAL:influențe mediteraneene

PERIOADA:interbelică

GRAD DE PROTECTIE:zonă protejată

ARHITECT:necunoscut

ADRESA:str. Schitu Darvari, nr. 16

Constantin Disescu, nr. 8

STIL ARHITECTURAL:neoromânesc

PERIOADA:începutul secolului XX

GRAD DE PROTECTIE:fără grad de protecţie

ARHITECT:necunoscut

ADRESA:str. Constantin Disescu, nr. 8